Wegwijs Borstvoeding
11. Voeding van de moeder
Wat is de voedingsbehoefte van een voedende moeder?
Een voedende moeder heeft in principe geen uitgesproken grotere caloriebehoefte. De vetreserves die in de zwangerschap zijn aangelegd worden tijdens de borstvoeding aangesproken. De totale caloriebehoefte per dag bedraagt ongeveer 2500. Voor de melkproductie zijn er per dag 700 calorieën nodig, waarvan de moeder er 200 haalt uit vetreserves en 500 dient op te nemen door extra voeding. Over het algemeen heeft een voedende moeder geen nood aan vitaminesupplementen. Dit op voorwaarde dat ze voldoende gevarieerd, evenwichtig en gezond eet. Wat de inname van vocht betreft, geldt dat de moeder voldoende drinkt wanneer ze tegemoetkomt aan haar eigen dorstgevoel, met een minimum van 1.5 liter per dag. De urine is dan helder tot lichtgeel.
Is de moedermelk van een moeder die geen optimaal dieet heeft kwalitatief nog toereikend?
Alhoewel een optimale voeding dient nagestreefd te worden, kunnen we dit enigszins matigen door de wetenschap dat ook vrouwen van wie het dieet niet optimaal is, borstvoeding kunnen geven. Zelfs als de voeding beperkt is, zal het lichaam de beschikbare nutriënten zeer efficiënt aanwenden. In geval van chronische ondervoeding zullen de nutriënten die noodzakelijk zijn voor de moedermelk gemobiliseerd worden uit de reserves van de moeder, dit ten koste van de gezondheid van de moeder.
Mag een voedende moeder tijdens de borstvoedingsperiode op dieet gaan?
Een geleidelijke gewichtsafname door een verminderde calorie-inname heeft geen nadelige effecten voor de kwantiteit of kwaliteit van de moedermelk. Moeders die op dieet wensen te gaan tijdens de borstvoeding, dienen echter aangemoedigd te worden om dit niet te drastisch te doen. Wanneer de moeder te snel vermagert, zullen de vetoplosbare toxines en contaminanten die opgeslagen zijn in de vetreserves van de moeder vrijkomen in de moedermelk. Bovendien kan een sterk verminderde calorie-inname van de moeder sommige baby’s onrustig maken en leiden tot een verminderde gewichtstoename bij de baby
Is de moedermelk van een moeder die vegetarisch eet kwalitatief toereikend?
Een vegetarisch dieet stelt over het algemeen geen problemen voor borstvoeding. Wel is het van belang om op de inname van ijzer en vitamine B te letten. Belangrijke bronnen van deze voedingsstoffen zijn graanproducten, peulvruchten, eieren, noten, tahoe, tempé en andere sojaproducten. Doordat ijzer uit plantaardige bronnen minder goed wordt opgenomen, is het van belang om bij iedere maaltijd een vitamine C-rijk product te gebruiken ter bevordering van de ijzeropname.
Is de moedermelk van een moeder die veganistisch eet kwalitatief toereikend?
Een veganistisch dieet is erg restrictief en bevat geen enkel product van dierlijke oorsprong. Mogelijk vertoont de moedermelk van veganistische vrouwen een verminderde concentratie aan calcium, magnesium en vitamine B12. Deze moeders dienen aangemoedigd te worden om voldoende calorieën in te nemen, extra eiwitten te consumeren en te kiezen voor voeding die rijk is aan ijzer, calcium, vitamine D en riboflavine. Speciale aandacht is dus nodig voor vitamine B12 aangezien we deze enkel vinden in dierlijke producten, versterkte soja, vleesvervangers of vitamine B12-supplementen.
Zijn er voedingsmiddelen die een voedende moeder niet mag eten?
Wanneer er geen aanwijzingen zijn dat de baby allergisch is en er geen allergieën bij naaste familieleden zijn, hoeft een voedende moeder niet speciaal op haar voeding te letten. Toch kan het gebeuren dat de baby reageert op bepaalde voedingsmiddelen die de moeder eet. In de meeste gevallen zal de baby hier later geen hinder meer van ondervinden, ook als hij nog borstvoeding krijgt. Bij ongeveer 4 tot 6% van de kinderen is er sprake van een voedselallergie. Wanneer een kind met een verhoogd risico op allergieën reeds gesensibiliseerd is (eerste blootstelling aan de allergene stof), kan een allergische reactie worden uitgelokt door de eiwitten die via de voeding van de moeder in de moedermelk terechtkomen. Het is dan aan de moeder om via eliminatie, belasting en re-eliminatie na te gaan welk voedingsmiddel de allergische reactie uitlokt en dit voedingsmiddel vervolgens een tijdlang te vermijden. De meest voorkomende allergenen in moedermelk zijn koemelk en melkproducten. Anderen zijn: chocolade, cola, maïs, citrusvruchten, tarwe en pindanoten.
Ontvang ook uw
Internationale erkenning
Bij een gunstige evaluatie ontvangt u van het Expertisecentrum het certificaat ‘Borstvoedingsvriendelijke Organisatie’ , dat erkend is door UNICEF en Kind en Gezin.
Het certificaat is geldig voor 4 jaar.
U kan tijdens het hele proces beroep doen op concrete ondersteuning.
